Telekom prihodovao 55 miliona

Bez autora
Jul 31 2012

Crnogorski Telekom objavio je danas poslovne i finansijske rezultate za prvih šest mjeseci godine, u kome se ističe stabilnost prihoda koji iznosi skoro 55 miliona eura, unaprijeđenost profitabilnosti, rast širokopojasnih servisa i liderstvo u postpejd segmentu mobilne telefonije. Prihodi CT u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 54,9 miliona eura, uz neznatan pad od 1,4 miliona eura (2,5%), u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najveći pad prihoda, u odnosu na isti period u 2011, odnosi se na interkonekcije i govorne servise u maloporodaji, kao i prihode od turista. On je djelimično nadoknađen rastom prihoda od ADSL i IPTV servisa, mobilnog interneta i od prenosa podataka, sa Integris servisom CT koji je najviše doprinio rastu prihoda. Operativni troškovi smanjeni su za milion eura (2,9%), a poslovna dobit prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), je 21,9 miliona eura - za 0,4 miliona eura (1,9%) manje od prihoda iz prvih šest mjeseci 2011. Operativni profit (EBIT) i neto dobit povećani su za 2,2 miliona eura na 10,3 miliona eura, odnosno za 2,1 milion eura na 10,3 miliona eura.

Telekom prihodovao 55 milionaCrnogorski Telekom objavio je danas poslovne i finansijske rezultate za prvih šest mjeseci godine, u kome se ističe stabilnost prihoda koji iznosi skoro 55 miliona eura, unaprijeđenost profitabilnosti, rast širokopojasnih servisa i liderstvo u postpejd segmentu mobilne telefonije.

Kako se ističe u saopštenju iz te kompanije dostavljenom Portalu Analitika, prihodi CT u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 54,9 miliona eura, uz neznatan pad od 1,4 miliona eura (2,5%), u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najveći pad prihoda, u odnosu na isti period u 2011, odnosi se na interkonekcije i govorne servise u maloporodaji, kao i prihode od turista. On je djelimično nadoknađen rastom prihoda od ADSL i IPTV servisa, mobilnog interneta i od prenosa podataka, sa Integris servisom CT koji je najviše doprinio rastu prihoda.

Operativni troškovi smanjeni su za milion eura (2,9%), a poslovna dobit prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), je 21,9 miliona eura - za 0,4 miliona eura (1,9%) manje od prihoda iz prvih šest mjeseci 2011. Operativni profit (EBIT) i neto dobit povećani su za 2,2 miliona eura na 10,3 miliona eura, odnosno za 2,1 milion eura na 10,3 miliona eura. Takvom kretanju je doprinijelo plaćanje otpremnina u prvom kvartalu 2011.

Baza ADSL i Extra TV korisnika je porasla za 6.300 (10,4%), odnosno za 7.600 (16.7%). Extra TV servis je zadržao vodeću poziciju na tržištu tv operatera, sa 42,1% tržišnog učešća u junu 2012.

T-Mobile usluge je u junu 2012. koristilo oko 351.100 korisnika, što je 27.700 (7,3%) manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Takvo kretanje je najviše uslovljeno padom u pripejd segmentu, što je posljedica procesa registracije korisnika. S druge strane, broj postpejd korisnika je povećan za 12.400, odnosno za 10,2%, što je omogućilo T-Mobile-u da zadrži i ojača liderstvo na tržištu mobilne telefonije, sa udjelom od 41,9 odsto.

- Naši rezultati su ohrabrujući, posebno imajući u vidu usporavanje privredne aktivnosti, kao i stanje na ukupnom tržištu telekomunikacija. Poslovanje je i dalje solidno i iz godine u godinu bilježimo povećanje ADSL i IPTV prihoda, kao i prihoda od mobilnog interneta i usluga prenosa podataka. U segmentu mobilne telefonije pridobijamo više pospejd korisnika i nastavljamo sa jačanjem liderstva u toj oblasti. To što je takođe važno jeste da su ovi rezultati postignuti istovremeno dok smo ulagali u resurse kako bi na što bolji način zadovoljili potrebe naših korisnika za kvalitetom i inovacijama. Do kraja 2012. očekujemo nastavak izazova na tržitu, ali i dalje smo usmjereni na rast – izjavio je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik